Jól tuningolható robogók

Ha piszkálni szeretném milyen robogót érdemes venni?

Milyen robogót válasszak?

Erre a kérdésre nem mindenkinek jut eszébe egyértelmű márka. Nekik szeretnénk segítséget nyújtani. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy jelen cikkben inkább privát vélemyény hangzik el, mint hivatalos álláspont. Az adorján Racing Robogó tapasztalatia alapján állította össsze a cikk tartalmát.

Jól tuningolható robogóknak 2 típusát különböztetjük meg:

  • Piaggio blokkos (Piaggio, Gilera, Derbi..)
  • Minarelli blokkos (Aprilia, Yamaha, Malaguti, Beta..)

Ezek a motorok, amikhez a legtöbb féle tuning alkatrész található a piacon. Ez egész egyszerűen azért alakult így, mert ezekből a tipusokból adták el a legtöbbet a márkakereskedők, így a tuning cégek, mint például Polini, Malossi, Stage6, Hebo stb. ezekhez készített tuning alkatrészeket. A fent felsorolt márkákon nagyjából le is fedik a jól tuningolható robogókat!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mi van a többivel? Hol van a sok japán márka? Honda, Suzuki. Mi van a kínaiakkal? Kymko Keeway stb. Hiszen rengeteg Keeway talál gazdára manapság.

Ez teljesen helytálló. A kínai robogók alapvetően a régi japán Yamaha Jog felépítésének licece alapján készülnek némileg továbbfejlesztve. Ezeket a robogók elméletileg ugyanúgy tuningolhatóak, mint bármely minarelli blokkos társa. Viszont az a hatalmas szalonban feltüntetett ár különbség nem véletlen. A kínai robogók minősége nem teszi lehetővé a HighEnd, azaz a komoly tuningolást. A többi robogó márka pedig egyből kiesik a "kosárból" mivel nem is gyártanak hozzá megfelelő minőségű és teljesítményű alkatrészeket.

Mire figyeljünk egy jó "tuning alap" robogó kiválasztásánál?

Ez egy sarkallatos kérdés. Amikor eldöntjük, hogy mindenképp széthegyezünk egy motort 2 út mentén indulhatunk, és mindkettő sikeres lehet:

  • Egy roppant lepusztult robogót veszel jó olcsón

Mivel az a cél, hogy a te géped legyen a legszebb és a leggyorsabb a vidéken úgyis le akarsz mindent cserélni rajta, ráadásul egy lepukkant darabhoz olcsón hozzá tudsz jutni. Ez egy teljesen jogos hozzáállás. Viszont van egy hatalmas hátonütője. Mégpedig nem az amikor megveszed, hanem amikor megpróbálod eladni. Mert akkor bizony kizárólag egyben fogod tudni könnyebben eladni. Szembesülnöd kell vele, hogy ha egyben árulod a tuningot a robogódon nem fogják megfizetni a tuning árának még a felét sem. Külön meg nem tudod, hiszen akkor nem működőképes a robogód. Viszont van egy másik megoldás is:

  • Veszel egy korrekt állapotú, teljesen működőképes robogót drágábban

Egyértelmű, hogy ehhez több pénz kell, viszont lehet jobban jössz ki a végén a sztoriból. Mégpedig úgy, hogy tudatosan vásárolod a tuning alkatrészeket is. Ez annyit tesz, hogy lehetőleg egyből erősebb holmikat veszel a motorodra, így nem kell többször hengert, vagy akár kipufogót venned rá. Ha pedig, váltassz, azt is meg tudod tenni, hogy visszaállítod gyári állapotúra a robogódat, és úgy fogod eladni. Megmaradnak a tuning cuccaid is és azokat vagy megtartod, vagy pedig a megfelő fórumon eldod.